Viervoeters in de wijk !

De langverwachte schapen zijn aangekomen! Joepie !!


Buurtbewoners zijn bijzonder welkom ze te komen bezoeken. Sommigen worden zelfs graag geaaid.


Opgelet: Schapen zijn DOODSBANG voor honden. We moeten dus vragen om het terrein niet met honden te betreden!!


Het zijn niet zomaar eender welke schapen ! Trotse herder Paul beschrijft ze als volgt:


Het Paleoschaap is een rudimentair designschaap. Het is een schapenras dat afkomstig is uit het dorpje Wéris in de Belgische Ardennen. Het schaap is in gecreëerd door Paul Vandenbussche die een groot stuk van zijn jeugd in dat dorp doorbracht. Hij wou een zelfredzaam schapenras maken dat makkelijk was in onderhoud maar ook mooi was om naar te kijken. Het schaap diende origineel om het familiaal terrein in dat dorp te onderhouden. De noodzaak om zelf een schaap te maken, kwam voort uit het feit dat de meeste andere rassen toch meer onderhoud vroegen dan de rasbeschrijving deed vermoeden of redelijk wat inteelt gerelateerde problemen met zich meedroegen. Het Paleoschaap is een vrij groot schapenras dat goed is aangepast aan barre omstandigheden, vrijwel geen hoefproblemen kent en ziekteresistent is. Het ras lammert autonoom en probleemloos af, heeft ook goede moedereigenschappen en geeft voldoende melk. Ze geven meestal meerlingen en zijn vaak nog aseizonaal wat wil zeggen dat ze niet seizoensgebonden kunnen lammeren en soms 2x per jaar werpen. Het is een ruiend haarschaap, wat wil zeggen dat het schaap in het voorjaar zijn wol zelf afwerpt. Ze dragen in de winter dus wel wol. Ze moeten daarom ook niet geschoren te worden. Kortwol wordt ook getolereerd in het ras. Het ruien van de vacht vindt jaarlijks plaats in de vroege zomer. Ze zijn daardoor ongevoelig voor myasis. Om al deze redenen kunnen ze worden ingezet voor de begrazing van natuurgebieden.


Het Paleoschaap is via selectie ontstaan uit kruisingen tussen oude Afrikaanse, Europese en hedendaagse productierassen. Origineel is er gestart uit de Barbados blackbelly ( omwille van de tekening) de Ardense voskop en de Wiltshire horn. Later zijn er nog verschillende schapenrassen aan toegevoegd. Enkele daarvan zijn: de shoonebeeker, de zwartbles, het houtlandsshaap, Belgisch melkschaap en de Franse texelaar. In de eindfase werd de vleesproductie verder opgedreven en de hanteerbaarheid verbeterd door het inbrengen van de dassenkop Swifter.


Er zijn verschillende types. Beige met zwarte tekening (dassenkop), grijs met zwarte tekening en bruin met zwarte tekening maar ook zwart met witte tekening. Er is een lijn met gehoornde rammen maar ook een met rammen die hoornloos zijn. Het uiteindelijk bekomen schaap is een zelfredzaam, tam en resistent ruischaap met een redelijke melkproductie.

De smaak van het vlees is een delicate zachte smaak die toch wat afwijkt van de smaak die je met schapenvlees zou associëren.Meer info op de facebookpagina van de schapen:

https://www.facebook.com/Paleoschaap-101484421791160

2 views0 comments

Recent Posts

See All